Rigtig mange butiksejere er plaget af støj fra vejen eller fra en bagvedliggende industri grund. I mange tilfælde er der ikke ret meget at gøre ved det, men nogle kan er det faktisk muligt at opsætte en støjvæg og dermed kraftigt reducere støjen. En af mine gode venner, som ejer en smykke og ure butik i en større by, har i flere år været plaget af støj fra en nærtliggende fabrik. Han valgt så efter råd fra et hegns firma, at opsætte et bestemt type hegn, et såkaldt støjhegn (eller støjvæg som de også kaldes), i området mellem butikken og fabrikken, og det mere end halverede støjen. Men hvad er et støjhegn og hvorfor kan det være en stor hjælp for netop dig eller din virksomhed? Nogle gange kan det dog være nok at sørge for sit tag og hus er ordentligt isoleret, da dette også kan reducere støj en hel del.

Hvad er et støjhegn?

Støjvægge er en bestemt type af hegn, som er lavet af af, eller beklædt med, et lydisolerende materiale. Støjhegnet har to funktion, den ene er at absorbere støjen, det vil sige at en del af den lyd som rammer hegnet, dæmpes af støjvæggen og bliver ikke længere hørt. Den anden funktion er refleksion som dækker støjhegnets evne til at kaste lyden tilbage i retning af støjkilden. Det er kombinationen af de to funktioner, som påvirker hvor got en støjvæg eller støjværn virker.

Hvor bruges en støjvæg?

Er det alle som kan få gavn af en støjvæg? Nej det afhænger af hvor du bor eller har butik, i forhold til hvor larmen kommer fra. Har du f.eks. butiks facade op mod en større trafikeret vej, så vi du jo nok ikke gemme din butik af vejen, med et støj hegn. Har du der imod en fin baggård, og kommer lyder fra den retning, så vil du i mange tilfælde kunne reducere larmen, ved at udskiftet det eksisterende hegn, med et støjhegn. Husk også har du en større port i hegnet, så skal disse porte også være lavet af et støj reducerende materiale. Du kan finde mere information om forskellige hegnstyper her på Info om Hegn og Porte.
Et andet sted hvor en støjvæg kan være uundværlig, er hvis du har en have eller terrassere ved dit hus, og bor i nærheden af en larmende industri eller vej. Her vil du næsten altid med fordel kunne opsætte støjvægge og gøre det mere behageligt for dig og din familie, at benytte denne terrasse eller have. Ofte har du jo i forvejen et hegn, som sikkert tager en lille del af støjen, men med et rigtigt professionelt støjhegn vil den effekt blive mange gange større.

Kan man selv opsætte en støjvæg?

I mange tilfælde kan du fint selv opsætte en støjvæg, men at finde den rigtige type, som passer til lige netop dit behov, kan kræve lidt professionel hjælp, så du ender med et få en model som passende til den mængde støj du oplever. Gider man ikke selv arbejdet med opsætningen af et sådant hegn, så er der masser af hegns firmaer, som f.eks. Ishøj Hegn A/S eller Ser hegn, som sagtens kan klare en sådan opgave.

I min vens tilfælde hjalp det enormt meget med hans nye støjhegn. Støjen i hans butik gik fra at være noget han tænkte på flere gange om dagen, til ikke længere at være en specielt generende faktor. Det er selvfølgelig ikke helt billigt med et sådant special hegn, men for mange kan det sagtens være prisen værd.

Her er en lille video om støjreducering generelt, og par tips til hvordan du kan formindske larmen i din have eller bolig.